روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه
هپاتیت Cچیست ؟
بیماری است که کبد، از بزرگترین و مهمترین غدد داخلی بدن انسان را درگیر و وظایف مهم آن شامل دفع سموم، ساخت پروتئین های حیاتی، تنظیم مصرف قند خون ، سوخت و ساز چربی ها و ساخت برخی هورمون های ضروری را مختل می کند. در بیماری هپاتیت C، بافت طبیعی کبد به تدریج تخریب و نهایتا پس از ۱۰ تا ۳۰ سال، به سیروز کبد (فرسودگی کبد) میانجامد.
بیماری است که کبد، از بزرگترین و مهمترین غدد داخلی بدن انسان را درگیر و وظایف مهم آن شامل دفع سموم، ساخت پروتئین های حیاتی، تنظیم مصرف قند خون ، سوخت و ساز چربی ها و ساخت برخی هورمون های ضروری را مختل می کند. در بیماری هپاتیتC، بافت طبیعی کبد به تدریج تخریب و نهایتا پس از ۱۰تا ۳۰سال، به سیروز کبد (فرسودگی کبد) میانجامد. افراد مبتلا به سیروز کبد در صورت عدم درمان، در مواردی دچار سرطان کبد میشوند و مبتلایان به سیروز کبد و سرطان کبد ممکن است به پیوند کبد نیاز پیدا کنند، ولی در صورت عدم درمان، ویروس، اغلب پس از پیوند مجدداً عود میکند. در طول سه دهه 180 میلیون نفر در جهان و بیش از 200 هزار نفر در ایران، به هپاتیتC مبتلا هستند.
اشکال بیماری:آلودگی با هپاتیتC خود را با اشکال بالینی مختلف نشان می دهد: هپاتیتC حادکه پس از آلودگی با ویروس ، از زمان بیماری تا بهبودی کمتر از 6 ماه طول می کشد و در این مدت آسیب وارده به کبد، کاملا برطرف و ویروس از خون پاک می شود و هپاتیتC مزمن که التهاب و آسیب وارده به کبد 6 ماه یا بیشتر طول می کشد و نیاز به درمان دارد.
علائم بیماری: هپاتیتC ، در اغلب موارد هیچ علامتی ندارد و می تواند مثل یک سرماخوردگی ساده و معمولی بروز کند. برخی بیماران علائم عمومی عفونت ویروسی مانند خستگی، دلدرد، درد عضلانی، تهوع، بیاشتهایی را نشان میدهند. در موارد پیشرفته، علائم نارسایی کبد، شامل تورم شکم و اندامها، یرقان و… است. بیماران همچنین ممکن است خارش داشته باشند. منگی و خوابآلودگی، هم در مراحل بسیار پیشرفته بیماری دیده میشود و با پیشرفت سیروز، در مواردی ، فرد با خطر کما نیز مواجه میشود.
روشهای انتقال بیماری: ویروس هپاتیتC ، عمدتا از راه خون ( به طرق مختلف مثل دریافت خون آلوده، استفاده از سرنگ آلوده بویژه در معتادان تزریقی، سوراخ شدن بدن با هر وسیله تیز یا سوزن آلوده، خالکوبی و حجامت غیربهداشتی، زخمی شدن پوست بدن در بخش آلوده بیمارستانی، استفاده از لوازم شخصی مانند مسواک، تیغ، ناخنگیر به صورت مشترک با فرد آلوده،) و از راه جنسی (مقاربت جنسی محافظت نشده با فرد آلوده)، به بدن منتقل میشود.
تشخیص بیماری: اطمینان از ابتلا به هپاتیتC نیازمند دو مرحله آزمایش است: مرحله اول آزمایش « آنتی بادیHCV » است که در این مرحله، ۲۵درصد کسانی که نتیجه آزمایش آنها مثبت بوده است، در شش ماه اول ابتلا به بیماری، ویروس به مرور از بدنشان پاک میشود و خودبخود بهبود مییابند. اما باقی افراد پس از مثبت بودن تست هپاتیتC وارد مرحله آزمایش«PCR» ( ویروس شناسی) میشوند که در صورت مثبت بودن تست تحت درمان با دارو قرار می گیرند.
( منبع: دستورالعمل کشوری بیماری هپاتیت )