روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه
28 مهر روز جهانی پوکی استخوان
روز جهانی پوکی استخوان هر ساله در 20 اکتبر برگزار می شود. راه اندازی یک کمپین سالانه، اختصاصی برای افزایش آگاهی جهانی در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان پوکی استخوان و بیماری های متابولیک استخوان. هرساله سازمان بنیاد بین المللی پوکی استخوان (IOF)، روز جهانی پوکی استخوان را با هدف کمک به جوامع مبتلا به پوکی استخوان با فعالیت بیش از 90 کشور جهان گرامی می دارد.
روز جهانی پوکی استخوان هر ساله در 20 اکتبر برگزار می شود. راه اندازی یک کمپین سالانه، اختصاصی برای افزایش آگاهی جهانی در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان پوکی استخوان و بیماری های متابولیک استخوان. هرساله سازمان بنیاد بین المللی پوکی استخوان(IOF)، روز جهانی پوکی استخوان را با هدف کمک به جوامع مبتلا به پوکی استخوان با فعالیت بیش از 90 کشور جهان گرامی می دارد.
بیماریهای عضلانی اسکلتی یکی از عمده ترین مشکلات سلامتی در دنیا هستند. در این گروه از بیماریها براساس شیوع و بار ناشی از آن، بیماریهای پوکی استخوان، کمردرد، استئوآرتروز و بیماری های دیسترفی عضلانی بیشتر مطرح می باشند. ایران در شیوع شکایات روماتیسمی بالاترین رقم در منطقه آسیا را داشته و حدود 70% زنان و 50% مردان بالای 50 سال نیز به نوعی دچار استئوپروز یا استئوپنی هستند. با توجه به اینکه در سال های اخیر، مداخله در هر سه سطح پیشگیری (اولیه، ثانویه و ثالثیه) بیماری های غیرواگیر جزو اولویت های نظام سلامت قرار گرفته؛ کاهش شیوع پوکی استخوان، کمردرد و آرتروز در جمعیت به میزان حداقل 10% سال پایه تا پایان برنامه یکی از وظایف مرتبط با حوزه مدیریت بیماریهای غیر واگیر تعیین شده است.
بافت استخواني، بافت زنده اي است كه مرتبا" در حال تغيير و تحول و نوشدن است. بطوري كه از يك طرف استخوانهاي قديمي تر از بين رفته و از طرف ديگر بجاي آن استخوان جديد ساخته مي شود . در اوايل زندگي ميزان استخوان ساخته شده بيشتر از استخوان تخريب شده است و به همين دليل توده استخواني افزايش مي يابد تا به حداكثر برسد . حداكثر توده استخواني در حدود 35 سالگي حاصل مي شود. بعد از اين سنين ميزان استخوان ساخته شده به كمتر از ميزان استخواني كه تخريب شده مي رسد و بتدريج توده استخواني بدن رو به كاهش مي گذارد و اين پديده تا آخر عمر ادامه مي يابد. "بطور كلي حداكثر توده استخواني و همچنين دانسيته استخواني در مردان بيشتر از زنان است". در خانم ها بعد از يائسگي در يك دوره حدود 10 ساله ميزان اين كاهش استخوان سرعت پيدا كـــرده و بــــه ميزان 2 تا 3 برابر در سال مي رسد. ولي بعد از يك دهه اين رقم به سالانه 25/0درصد تا 1 درصد مي رسد.
بنابراين پديده پوكي استخوان يك پديده فيزيولوژيك است كه در همه افراد ايجاد مي شود ولي آنچه كه قابل توجه است مجموعه عواملي است كه منجر به تشديد روند از دست دهي استخوان مي گردد. بطور كلي تراكم استخواني بعد از 40 سالگي در مردان و زنان سالانه 2/1 درصدكاهش مي يابد.
به گفته کارشناسان هر چند تراکم استخوان تا حد زیادی به وراثت بستگی دارد اما مطالعات نشان میدهند که رعایت شیوه زندگی سالم میتواند اثر زیادی بر تامین و حفظ سلامت استخوانها داشته باشد.
براساس تخمین بنیاد بینالمللی «استئوپروز» در حال حاضر 200 میلیون نفر از زنان در سراسر دنیا دچار این بیماری هستند و از هر دو زن سفید پوست یک نفر در مرحلهای از زندگی خود دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان میشود.
طبق تحقیقات «استئوپروز» حدود 30 درصد زنان و هشت درصد مردان بالای 50 سال را در جوامع غربی درگیر کرده است و زنان غیر سفیدپوست و مردان نیز به میزان کمتر از زنان سفیدپوست در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند.
با توجه به ریسک فاکتورهای مؤثر در بروز و پیشرفت «استئوپروز»، میتوان ادعا کرد این بیماری در دوران کودکی شکل میگیرد و در سالمندی بروز میکند چراکه مهمترین عوامل مؤثر بر بروز آن به شیوه زندگی برمیگردد که از دوران نوجوانی شکل میگیرد.
بیماری غیرواگیر