روز جهانی پوکی استخوان در سال ۱۴۰۲ با شعار «استخوانهای بهتری بسازیم» نام گذاری شده است.
روز جهانی پوکی استخوان رویدادی سالانه است که همه ساله در ۲۰ اکتبر مصادف با ۲۸ مهرماه در یک کمپین جهانی اقداماتی را جهت افزایش آگاهی جهانی از پیشگیری، تشخیص و درمان پوکی استخوان و بیماری متابولیک استخوان انجام میدهد.کمپین جهانی پوکی استخوان که توسط بنیاد بینالمللی پوکی استخوان (IOF) سازماندهی میشود و با فعالیتهای محلی و کمپینهای محلی توسط جوامع ملی بیمار پوکی استخوان با فعالیت در بیش از ۹۰ کشور همراه است.
روز جهانی پوکی استخوان در سال ۱۴۰۲ با شعار «استخوانهای بهتری بسازیم» نام گذاری شده است.
شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزکوه، کمپین باعنوان «استخوانهای بهتری بسازیم» با هدف ارتقای دانش عمومی در خصوص راهکارهای ساختن وداشتن استخوانهای سالم ،روشهای پیشگیری از پوکی استخوان و تقویت و مراقبت از آن در بیماران، همراهان و مراقبان بهداشتی اجرا نموده است.
روز شمار هفته پوکی استخوان: 28 مهر ماه،روز جهانی پوکی استخوان
شنبه 29 مهر: تغذیه و ساختن استخوان های بهتر
یکشنبه30مهر: فعالیت بدنی و ساختن استخوان های بهتر
دوشنبه 1آبان: نور آفتاب و ساختن استخوان های بهتر
سه شنبه2آبان: پرهیز از مصرف دخانیات و ساختن استخوان های بهتر
چهارشنبه3آبان: پوکی استخوان و تشخیص به موقع
پنجشنبه4آبان: پوکی استخوان و شروع به موقع درمان
جمعه 5 آبان: پوکی استخوان و پیشگیری از سقوط و شکستگی
عوامل مرتبط با سبک زندگی
سبک زندگی یعنی سیگار کشیدن، نوشیدن الکل، از نظر جسمی فعال بودن همگی بر سلامت ما به طور مستقیم و غیر مستقیم موثرند.
- سیگار کشیدن، سمی برای استخوان محسوب می شود. سیگار کشیدن باعث از بین رفتن استروژن در کبد میشود، بنابراین استروژن در افراد سیگاری کمتر از افراد غیرسیگاری است. زنان سیگاری نسبت به زنان غیرسیگاری کاهش وزن و یائسگی زودرس را تجربه میکنند، که همه اینها میتواند به ابتلا به پوکی استخوان کمک کند. در این افراد خطر شکستگی استخوان ران و مچ (در زنان) و شکستگی ستون فقرات (در مردان و زنان) 5/1 تا 5/2 برابر سایر افراد غیرسیگاری است.
- مصرف بیش از حد الکل در طولانی مدت باعث کاهش توده استخوانی و شکستگی بیشتر می شود. الکل اثر مخرب مستقیم بر بافت استخوانی دارد. همچنین، افراطکنندگان در مصرف الکل معمولا تغذیه سالمی ندارند و بیشتر کالری خود را از مصرف الکل دریافت میکنند. بیماری کبدی در اثرمصرف بیش از حد الکل می تواند نحوه سوخت و ساز ویتامین دی را تغییر دهد، که همین موضوع جذب کلسیم را مختل کرده و استخوانهای ضعیف یا نابهنجار را پدید می- آورد.
- فعالیتهای استقامتی به اسکلت فشار می آورد و باعث انقباض ماهیچه ها می شود و همین مساله ساخته شدن استخوان را تحریک میکند. ورزشکاران نسبت به غیرورزشکاران توده استخوانی بیشتری دارند. ورزش منظم و استقامتی به دلیل تقویت ماهیچه ها باعث حفظ توده استخوانی میشود و میتواند حتی به افزایش توده استخوانی در بزرگسالان و پیشگیری از افتادن منتهی شود.
- nbsp; کلسیم بخش بسیار مهمی از استخوان محسوب می شود، پس رژیم غذایی که کلسیم پایینی در آن موجود باشد میتواند به بیماریهای استخوان منجر شود. با ورود به سالمندی، توان استخوان در جذب کلسیم از رودهها کاهش می یابد؛ تا سن 80 سالگی، زنان نیمی از کلسیم موجود در رژیم غذایی خود را جذب می کنند. شاید یکی از دلایل کاهش توده استخوانی با افزایش سن همین موضوع باشد. هر چه میزان کلسیم دریافتی کمتر شود میزان جذب کلسیم نیز کاهش می یابد. به علاوه، کاهش لاکتاز (آنزیمی است که برای هضم شیر لازم است) در هر دو جنسکاهش مصرف غذاهای غنی از کلسیم در سالمندان می شود. مقدار لازم کلسیم برای زنان یائسه 1200 تا 1500 میلی گرم در روز است. بعد از یائسگی، میزان کلسیم مورد نیاز برای حفظ توده استخوانی از 800 میلی گرم به 1000-1200 تا 1500 میلی گرم در روز افزایش می یابد. مردان نیز مانند زنان با افزایش سن در جذب کلسیم دچار مشکل میشوند. در سن حدود 75 سالگی مردان تقریبا 1200 میلی گرم در روز کلسیم نیاز دارند. مردان سالمند درست مانند زنان سالمند نیاز به کلسیم مکمل در رژیم خود دارند. نقش کمبود کلسیم در پوکی استخوان را نباید از کمبود ویتامین دی جدا دانست. کمبود شدید ویتامین دی به نرمی استخوان منتهی می شود. سالمندانی که در منزل یا موسسات نگهداری می شوند یا سالمندانی که در آب و هوای بسیار سرد زندگی می کنند در معرض خطر کمبود شدید ویتامین دی قرار دارند. از دست دادن توده استخوانی در اثر کمبود ویتامین دی را می توان با مصرف مکمل ویتامین دی پیشگیری کرد.
- nbsp; رژیم غذایی از جمله موارد مهم در این بین می باشد. سوءتغذیه در دوران کودکی در رشد اسکلت و توده استخوانی زنان جوان بسیار اهمیت دارد. رژیم غذایی نامناسب معمولا بلوغ را به تاخیر می اندازد و بلوغ دیررس عامل خطرآفرین مهمی برای پوکی استخوان محسوب می شود. رژیم غذایی حاوی پروتئین بسیار زیاد هم میتواند خطر پوکی استخوان را افزایش دهد. اگرچه پروتئین حیوانی به میزان کافی برای تقویت استخوان لازم است، رژیم غذایی گیاهی هم میتواند بدن را در برابر از دست دادن توده استخوانی محافظت کند. رژیم متعادل دارای 45 گرم پروتئین روزانه باعث از دست رفتن کلسیم نمی شود. می بایست نسبت 35 گرم پروتئین به اضافه 1000 میلی گرم کلسیم حفظ شود. فسفر ماده معدنی ضروری است که در همه سلولهای بدن شما وجود دارد. در کنار کلسیم، فسفر جزء مهمی از استخوان محسوب می شود. اما برخی از دانشمندان معتقدند که اگر فسفر در رژیم غذایی شما بیش از کلسیم باشد، باعث از دست رفتن توده استخوانی میشود. بسیاری از غذاها از جمله، نان، غلات، سیب زمینی، گوشت قرمز و نوشیدنی های حاوی کولا، بیش از اینکه کلسیم داشته باشند، حاوی فسفر هستند. به علاوه، فسفر به مقدار زیادی در افزودنی ها استفاده می شود و بخش مهمی از مواد غذایی فرآوری شده را تشکیل میدهد. افرادی که میزان زیادی کافئین را دریافت می کنند در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند. کافئین بالا یعنی نوشیدن بیش از شش فنجان قهوه یا چای در یک روز
نتیجه گیری
این مطلب دارای اطلاعات و مهارتهایی بوده که می تواند به شما در داشتن وساختن استخوان سالم وبهترکمک کند. اما، می دانیم که دانستن مهارتها کافی نیست. برای همه ما ضرورت دارد که این مهارتها را در زندگی روزمره خود وارد کنیم.
نظر