روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه
مطالب آموزشی در خصوص هپاتیت B
هپاتیت B چیست؟ کبد عضوی است که در بسیاری از فعالیتهای حیاتی بدن، مانند مقابله با عفونتها، متوقف کردن خونریزی، پاک کردن خون از سموم و داروها، و ذخیره انرژی در بدن نقش دارد.هپاتیت B یک بیماری ویروسی واگیر دار است که بوسیله ویروس هپاتیت ب بوجود آمده و موجب تورم و اختلال کبد ميشود

هپاتیتBچیست؟
کبد عضوی است که در بسیاری از فعالیتهای حیاتی بدن، مانند مقابله با عفونتها، متوقف کردن خونریزی، پاک کردن خون از سموم و داروها، و ذخیره انرژی در بدن نقش دارد.هپاتیت Bیک بیماری ویروسی واگیر دار است که بوسیله ویروس هپاتیت ب بوجود آمده و موجب تورم و اختلال کبد ميشود.
آلودگي به ويروس هپاتيت Bبه سه حالت متفاوت ممكن است ديده شود:
الف - هپاتیت حاد: در این حالت بیمار پس از یک دوره مقدماتی با نشانههایی مانند تب، سرماخوردگی، تهوع، استفراغ، و درد شکم، دچار زردی ميشود. اولین عضوی که زردی در آن مشاهده ميشود سفیدی چشمها است. از مهمترین یافتههای آزمایشگاهی هپاتیت حاد افزایش آنزیمهای کبدی به حداقل 5/2 برابر زمان طبیعی میباشد. به طور معمول خود به خود بهبود مییابد و پس از 6 ماه خون از ویروس پاک ميشود و فقط در 10% - 5% بیماران بالغ ممکن است آلودگی مزمن شود.
ب - هپاتیت مزمن: در این حالت نشانهها بسیار غیر اختصاصی است. شایعترین نشانه هپاتیت مزمن ضعف و خستگی طولانی است. گاهی ممکن است زردی خفیف یا خارش وجود داشته باشد. با پیشرفت بیماری ممکن است نارسایی کبدی بروز کند. این افراد باید تحت نظر پزشک قرار گیرند و در صورت نیاز، دارو درمانی شوند. در نوزادان و افراد با ضعف ایمنی، معمولا زردی وجود ندارد.
ج - آلودگی بدون علامت: در این حالت فرد بدون هیچ گونه نشانه بالینی و یا آزمایشگاهی بیماری کبدی، ویروس هپاتیت را در خون خود دارد و میتواند آن را به سایرین انتقال دهد. این افراد به درمان دارویی نیاز ندارند ولی خطر ابتلا به حالت مزمن هپاتیت در آنان زیاد است و باید هر 6 ماه یک بار توسط پزشک بررسی شوند.
راههای انتقال هپاتیت B
آلودگی به هپاتیت ب به طور عمده درنتیجه تماس با خون وترشحات جنسی آلوده به روشهای زیر صورت میگیرد. تولد از مادر آلوده به هپاتیت ب (انتقال از مادر به جنین عمدتا در سه ماهه آخر بارداری اتفاق میافتد) - تماس جنسی حفاظت نشده با فرد آلوده - استفاده مشترک از ابزار آلوده تیز و برنده نظیر سوزن و سرنگ تیغ اصلاح و مسواک- تزریق مکرر خون یا فرآوردههای خونی آلوده (امروزه کنترل خونهای اهدایی احتمال آلودگی از این طریق را بسیار اندک نموده است).- دیالیز با وسایل آلوده و پیوند اعضای آلوده –خالکوبی، حجامت، سوراخ کردن گوش، خدمات پزشکی و دندانپزشکی در محلهای نامطمئن و آلوده، یا هر اقدامیکه منجر به سوراخ شدن پوست با وسایل آلوده و غیر استریل شود.
راههای پیشگیری از هپاتیت B
واکسیناسیون که در سه نوبت (در شیرخواران روز تولد، 2ماهگی، 6ماهگی و در بالغین روز مراجعه، یک ماه پس از مراجعه اول و 6 ماه پس از مراجعه اول) انجام ميشود. عدم استفاده از وسایل شخصی دیگران به خصوص سرنگ و تیغ و مسواک. پرسنل ارائه دهنده خدمات پزشکی و دندانپزشکی بایستی از استریل بودن لوازم مطمئن باشند و از سرنگ و سوزن یکبار مصرف استفاده کنند. از دریافت خدماتی مانند ختنه، حجامت، خالکوبی، سوراخ کردن گوش، رگ زدن و امثال آن به روشهای سنتی و غیر بهداشتی اکیداً خودداری کنید. از هرگونه اقدامیکه موجب تماس پوست بریده و زخمی، مخاط چشم و دهان با خون و ترشحات دیگری میشود، پرهیز کنید. رعایت اصول اخلاقی و مذهبی، پرهیز از بی بند و باری جنسی و استفاده از کاندوم میتواند در پیشگیری از انتقال هپاتیت از راه آمیزش موثر باشد.
واکسیناسیون بهترین و سادهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری هپاتیت ب، نارسایی و سرطان کبد میباشد. افراد در معرض خطر و پر خطر از نظر هپاتيتB طبق دستورالعمل ايمن سازي بايد بر عليه هپاتيتB واكسينه شوند. هپاتیت B از طریق خوردن و آشامیدن در آغوش گرفتن، بوسیدن، سرفه، عطسه و تماسهای معمولی جامعه انتقال نمییابد. ویروس هپاتیت ب حداقل میتواند 7 روز در محیط بیرونی باقی بماند و ایجاد آلودگی نماید.