روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه
قارچ های بستهبندی شده دارای مجوز را مصرف کنید .
از مصرف قارچهای خودرو , قارچهای جمعآوریشده توسط افراد عادی و یا قارچهایی که بهصورت فلهای عرضه میشوند، خودداری کنید.
از مصرف قارچهای خودرو,قارچهای جمعآوریشده توسط افراد عادی و یا قارچهایی که بهصورت فلهای عرضه میشوند، خودداری کنید.
تنها قارچهایی که توسط مراکز مجاز و در بستهبندیهای دارای مجوزهای سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و پزشکی قرار دارند، قابلمصرف هستند.
تشخیص سمی بودن قارچها فقط توسط متخصصان ممکن است.هرگز قارچها را بهصورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنید و مردم به خاطر داشته باشند که برخی از سموم موجود در قارچها، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آمادهسازی غذا مانند کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن و بخارپز کردن، قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچ نیست.
شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی، تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است.
مردم به توصیههای برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنند، برخی از روشها و معیارهای سنّتی، مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ، معیار علمی و صحیحی برای تشخیص سمی نبودن قارچ، در همه موارد نیست.
در صورت بروز علائم و نشانههای گوارشی تهوع، استفراغ و اسهال بهصورت تأخیری (12-5 ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ)، هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سمشناسی بالینی و مسمومیتها منتقل کنید.
در مواردی که علائم گوارشی بهصورت تأخیری (بافاصله بیش از 6 ساعت از مصرف قارچ) رخ دهد این دسته از قارچها سم بیشتری دارند و علت اصلی نارسایی حاد کبدی و مرگ مسمومین مصرف قارچ نیز اکثرا همین مسئله است.
انتقال سریع فرد مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها امکان درمان موفقیتآمیز را افزایش میدهد و هرگونه تأخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار میشود.
مهندس عبدالمالکی
کارشناس بهداشت مواد غذایی مرکز بهداشت