روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان
جلسه آموزشی آنفلوانزای پرندگان
جلسه آموزشی آنفلوانزا پرندگان در شبکه بهداشت و درمان برگزار شد.

در تاریخ 3/12/95 جلسه آنفلوانزای پرندگان در سالن کنفرانس شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه با حضور نماینده دامپزشکی جناب آقای دکتر ثابت زاده و 32 نفر از کارشناسان مربی و بهورزان مراکزبهداشتی درمانی و خانه های بهداشت برگزار گردید که در این جلسه در مورد آنفلوانزای پرندگان ، راههای انتقال ،علائم ، نحوه پیشگیری و معدوم سازی طیور، نحوه دفن بهداشتی آموزشهای لازم داده شد. در پایان به سوالات بهورزان در این زمینه پاسخ داده شد.
لازم به ذکر است آنفلوانزاي پرندگان نوعي از آنفلوانزاي حيواني است كه توسط گونه A ويروس آنفلوانزا ايجاد مي شود.اين بيماري حدود100 سال قبل در بين پرندگان ايتاليا حادث گرديده و سپس به ساير نقاط جهان منتشر شده است. شكل شديد و كشنده بيماري داراي شروع ناگهاني بوده و از شدت بالايي برخوردار استو به سرعت باعث مرگ مي شود. پرندگان دريايي و بخصوص اردك هاي وحشي مخازن طبيعي ويروس اين بيماري هستند و در برابر ابتلاي به بيماري به شدت مقاوم هستند ولي پرندگان اهلي نظير مرغ و بوقلمون بسيار حساس هستند اولين بار در ايتاليا در سال 1987 نوع كشنده و فوق حاد آنفلوانزاي پرندگان با مرگ و مير 100% تشخيص شده اند.
موارد در معرض خطر:
- تماس هاي شغلي: كارگران شاغل در مزارع و يا محلهاي پرورشي پرندگان اهلي - فروشندگان پرندگان زنده
- آشپزهايي كه ماكيان زنده يا اخيرا كشته شده سروكار دارند.
- فروشندگان پرندگان دست آموز
- دامپزشكان شاغل در صنعت طيور
- كاركنان مراكز بهداشتي، درماني
- ساكنان مناطقي كه مرگ ماكيان خانگي و وحشي در آنجا بيش از حد انتظار بوده است.
- كساني كه 10 روز قبل از شروع علائم بيماري به منطقه آلوده مسافرت كردند.
راههاي انتقال آنفلوانزاي پرندگان:
- انتقال از پرنده به پرنده: ماكيان آبزي به ويژه اردك هاي وحشي مخزن طبيعي ويروس بوده و بدون ابتلا به بيماري شديد قادرند ويروس را در محيط اطراف خود منتشر كنند ويروس از طريق ترشحات بدن به ويژه بزاق، ترشحات بيني و مدفوع به مقدار فراوان وجود دارد از طريق آب آشاميدني مشترك باعث آلودگي پرندگان مثل مرغ و خروس مي شود.شايع ترين راه انتقال: مدفوعي-دهاني مي باشد.
مهمترين اقدام كنترلي شامل معدوم كردن سريع عليه پرندگان بيمار يا تماس يافته، دفع مناسب لاشه پرندگان و قرنطينه و ضدعفوني كردن مرغداري ها مي باشد.
قابل ذكر است ويروس آنفلوانزا در عرض نيم ساعت در دماي 60 درجه سانتي گراد و نيز در تماس با مواد ضد عفوني كننده نظير فرمالين ويد از بين مي رود.
جالب است كه بدانيم يك گرم كود آلوده به ويروس آنفلوانزا مي تواند در حدود يك ميليون مرغ را آلوده كند يكي ديگر از اقدامات كنترلي، محدود نمودن جابجايي پرندگان در داخل كشور و يا بين كشورها مي باشد. به نظر مي رسد با جلوگيري از تماس ماكيان اهلي با پرندگان وحشي از انتشار ويروس اين بيماري پيشگيري مي گردد. استفاده از ماكيان اهلي از آب آلوده به فضولات پرندگان وحشي به آساني باعث انتقال ويروس به آنها مي شود