روابط عمومی شبک بهداشت و درمان فیروزکوه
تب خونریزی دهندهی ویروسی کریمه کنگو (CCHF)چیست ؟
یک بیماری مشترک بین انسان و حیوانات به شمار میرود. این بیماری در اصل مخصوص حیوانات است؛ طیف گوناگونی از حیوانات شامل حیوانات وحشی و اهلی مثل گوسفند، بز و گربه قابلیت میزبانی ویروس تب کریمه را دارند.
یک بیماری مشترک بین انسان و حیوانات به شمار میرود. این بیماری در اصل مخصوص حیوانات است؛ طیف گوناگونی از حیوانات شامل حیوانات وحشی و اهلی مثل گوسفند، بز و گربه قابلیت میزبانی ویروس تب کریمه را دارند. بیماریCCHF در بیشتر مواقع توسط کنه منتقل میشود که همهگیری بالایی هم دارد. شش ماه اول سال و در طول گرمای هوا، شرایط مناسبی برای رشد این ویروس بهحساب میآید. بیماری تب کریمه کنگو در ۳۰درصد موارد حتی با اقدامات درمانی با مرگومیر مواجه بوده و کشنده است.
راههای ابتلا به بیماری: اولین راه ابتلا به این ویروس، تماس مستقیم فرد با خون یا ترشحات بدن حیوان یا لاشهی حیوان آلوده به ویروس است. در روش دوم، فرد بهطور غیرمستقیم توسط کنهای آلودهای میشود که از خون حیوان آلوده تغذیه کرده باشد؛ این روش در بین حیوانات اهلی و انسانها شیوع بالایی دارد. در روش سوم، ویروس از انسان به انسان منتقل خواهد شد؛
علايم بالینی این بیماری :
شامل ۴مرحله میشود. در مرحلهی اول بیماری نهفته است. مرحله دوم فرد دچار علائمی همچون تب، اسهال، استفراغ، حالت تهوع، درد عضلانی، گیجی یا حتی سفتی گردن میشود. مرحلهی سوم بیماری به نقطهی بحرانی خود نزدیک میشود و بهصورت خونریزی در نواحی مختلف بدن خود را نشان میدهد. خونریزی در مخاط ها، خونریزیهای زیرپوستی و کبود شدگی بهخصوص در نواحی بالایی بدن، خونریزی از لثه یا بینی همه از نشانههای مرحلهی سوم بیماری بهحساب میآیند. بیماران که سرنوشت آنها به مرگ منجر میشود، معمولا مراحل این بیماری را با سرعت طی و خونریزیهای وسیعی در تمامی بافتها و اعضای بدن تجربه میکنند. مرحلهی آخر بیماری، دورهی نقاهت است. بیماران معمولا بعد از ۱۰تا ۱۲روز شاهد بهبود در ضایعات پوستی خود خواهند بود که بر طبق آمار عارضهی خاصی هم در بلندمدت در پی ندارد.
افراد در معرض خطر:
افرادی که بهطور مداوم با دام و حیوانات سروکار دارند، از بیشترین ریسک دریافت ویروس برخوردارند. قصابها، کارگران کشتارگاه، افرادی که حیوان اهلی را در خانه یا در مجاورت خود نگهداری میکنند، از جمله افراد با ریسک بالای ابتلا بهحساب میآیند
راههای پیشگیری : مصرفکنندگان نیز باید محصولات بهداشتی مطمئن با تأیید سازمان دامپزشکی را خرید و مصرف کنند. خوشبختانه این ویروس از طریق گوشت پخته به انسان منتقل نمیشود؛ بنابراین نباید اینگونه مواد غذایی را بهصورت خام استفاده کرد.