روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه
8 مهر روز جهانی قلب
با تمام وجود از سلامت قلب مراقبت کنید
با تمام وجوداز سلامت قلب مراقبت کنید
یکی از اعضایی که در بدن ما وجود دارد و معنی واقعی زنده بودن است، قلب ماست. بطوری که حتی افرادی که دچار مرگ مغزی می شوند، هنوز زنده هستند. لذا مراقبت از قلب حیاتی ترین اقدام است. در حال حاضر بیماری قلبی عروقی اولین علت مرگ در دنیا و همچنین در کشور است. سالانه، 17.9 میلیون نفر در سراسر دنیا به علت بیماری قلبی عروقی فوت می کنند که 31 % کل مر گ های جهانی و نیمی از مرگ های ناشی از بیماری های غیرواگیر است. اکثریت این مرگ ها ناشی از بیماری کرونر قلب یا سکته مغزی است. عوامل خطر اصلی بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی شامل فشارخون، کلسترول و قند خون بالا، مصرف دخانیات و الکل، رژیم غذایی ناسالم ، چاقی و آلودگی هوا هستند.
روز سه شنبه 8 مهر1399(مصادف با 29 سپتامبر2020م) مصادف است با روز جهانی قلب
شعارآن « با تمام وجوداز سلامت قلب مراقبت کنید » Use Heart to Beat Cardiovascular disease» «و
پیام اصلی آن« با تدبیر، اثرگذار و همدلی از سلامت قلب خود، خانواده و جامعه مراقبت کنید»عنوان شده است.
هدف این روز این است که افراد بدانند چگونه می توانند با انتخاب شیوه زندگی سالم و چند تغییر ساده سلامت قلب خود را حفظ کنند و از قلب(با تدبیر، اثرگذار و همدلی) برای انتخاب های بهتر، برای گوش دادن به قلبشان، برای جامعه، افرادی که دوستشان دارند و خودشان، برای تشکر از کارکنان بهداشتی درمانی و برای مشارکت استفاده کنند.
حمله قلبی چیست و علایم و نشانه های آن و علل ایجاد آن چیست؟
قلب انسان عضله قوی است که در 24 ساعت صد هزار بار می تپد تا از طرفی اکسیژن و مواد غذایی را به سراسر بدن و از طرف دیگر مواد زائد را به کلیه و ریه برای دفع آنها برساند . عملکرد مناسب قلب جهت حفظ زندگی ضروری است. عضله قلب را سه رگ اصلی بنام عروق کرونر(تاجی) و شاخه های آن تغذیه می کنند این سه رگ که روی عضله قلب قرار دارند قسمت قدامی(جلویی)، قسمت خارجی و تحتانی را خون رسانی می کنند. اگر این عروق تنگ یا مسدود شوند خون رسانی به عضله قلب مختل می شود و نمی تواند خون حاوی اکسیژن و مواد غذایی دریافت کند کم خونی موضعی در عضله قلب (ایسکمی) را می نامند. سکته قلبی(انفارکتوس)بدلیل قطع کامل جریان خون حاوی اکسیژن و مواد غذایی به عضله قلب اتفاق می افتد
علائم بیماری عروق کرونر
اگر عروق کرونر تنگ و یا مسدود شود و ایسکمی و یا انفارکتوس اتفاق بیفتد علایم زیر ایجاد می شود.
معمولا درد در قفسه سینه احساس می شود، ممکن است بجای درد احساس سنگینی، فشار شدید مثل اینکه فردی روی سینه ایستاده است یا احساس سوزش و سوزن سوزن شدن روی سینه احساس شود.
احساس تنگی نفس یا خستگی زودرس می تواند از علائم حمله قلبی (ایسکمی یا سکته قلبی) باشد. درد ممکن است به فک تحتانی، شانه ها، هردوبازو و دست و گردن، بین دوکتف، پشت قفسه صدری نیز احساس شود.
اگر درد قفسه صدری در استراحت اتفاق بیافتد و بیش از 10 دقیقه طول بکشد این درد ممکن است شروع یک حمله قلبی باشد.
درد ممکن است در ناحیه سردل(اپیگاستر)احساس شود این درد معمولابا دردهای معده اشتباه می شود و در صورت احساس درد در ناحیه اپیگاستر یا سردل بهتر است به پزشک مراجعه شود تا نوع گوارش از قلبی افتراق داده شود
ممکن است همراه با درد تعریق نیز وجود داشته باشد و یا علائمی مانند تهوع و استفراغ وجود داشته باشد گاهی بجای قفسه صدری بیمار دچار تنگی نفس می شود.
با وجود علائم فوق بیمار باید آرام در وضعیت نیم نشسته قرار گیرد برای اینکه فعالیت قلب افزایش نیابد هیچ حرکتی نکند فوری با اورژانس 115 تماس گرفته شود . اگر به اورژانس دسترسی نداشت از دیگران برای انتقال به بیمارستان کمک بگیرید.
پیشگیری از بیماری عروق کرونر(عروق تغذیه کننده عضله قلب)و کند کردن سیر آرترواسکلروز:
ترک مصرف دخانیات
تغذیه مقدار مناسب مصرف میوه و سبزیجات، کاهش مصرف چربی به خصوص چربیهای اشباع،کاهش مصرف شیرینی و استفاده از آجیل(با توجه به کالری بالای این گروه از مواد غذایی به اندازه کافی مصرف شود )
کنترل وزن: با توجه به اینکه چاقی و اضافه وزن از عوامل زمینه ساز بیماریهای قلبی عروقی و عوامل خطری مانند فشارخون بالا و دیابت است باید برای کاهش وزن برنامه ریزی شود.
فعالیت بدنی مناسب روزانه حداقل نیم ساعت فعالیت بدنی متوسط، پیاده روی نسبتا سریع طوری که تعداد تنفس و ضربان زیاد شود، اما بتوان با همراه خود براحتی صحبت کرد (150 دقیقه فعالیت بدنی در هفته با شدت متوسط تا شدید)
کنترل قندخون و فشارخون
کنترل استرس