روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه
دهمین اجلاس اجتماعی شدن سلامت با حضور وزیر بهداشت برگزار شد
دهمین اجلاس اجتماعی شدن سلامت کلان منطقه ۱۰ کشوری با حضور دکتر هاشمی وزیر بهداشت، دکتر ایازی معاون اجتماعی وزیر بهداشت و روسای دانشگاههای علوم پزشکی پایتخت یکشنبه ۲۰ آبان ماه در مرکز همایشهای رازی آغاز به کار کرد.
دهمین اجلاس اجتماعی شدن سلامت کلان منطقه ۱۰کشوری با حضور دکتر هاشمی وزیر بهداشت، دکتر ایازی معاون اجتماعی وزیر بهداشت و روسای دانشگاههای علوم پزشکی پایتخت یکشنبه ۲۰آبان ماه در مرکز همایشهای رازی آغاز به کار کرد.
در این اجلاس که دکتر آقاجانی رییس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و روسای دانشگاههای علوم پزشکی ایران و تهران و دانشگاه علوم بهزیستی، معاونان بهداشتی و اجتماعی و روسای شبکه های بهداشتی دانشگاههای مذکور نیز حضور داشتند، دکتر هاشمی وزیر بهداشت با اشاره به اهمیت برگزاری این اجلاس اظهار داشت: این جلسه دهمین اجلاس با موضوع اجتماعی شدن سلامت در قطبهایی است که در سراسر کشور تشکیل شده است و شاید مهمترین جلسه است زیرا جمعیت این قطب و مشکلات آن قابل قیاس با مناطق ۹گانه دیگر نیست، مضاف بر این که تهران پایتخت است و تقریبا تصمیمات در اینجا انجام می شود و به همه کشور تسری می یابد که امیدوارم نتایج این نشست مثمر ثمر باشد.
اجتماعی شدن را از سایر ماموریتهای وزارت بهداشت جدا نمی دانم
وزیر بهداشت ضمن تقدیر از تمامی افرادی که در این حوزه فعالیت کردند گفت: معاونت اجتماعی نوپا و در عین حال بسیار موثر است و من موضوع اجتماعی شدن را از همه ماموریتهایی که داریم جدا نمی دانم و ای کاش چنین ماموریتی در تمامی وزارتخانه ها شکل گیرد. انشاءا... در آینده بتوانیم از اثرات و برکات موضوع اجتماعی شدن در وزارت بهداشت بیشتر بهره مند شویم.
وی افزود: بخش زیادی ازاین کار بستگی به رویکرد مدیران ارشد به ویژه روسای دانشگاهها، معاونان اجتماعی و احترام به این کار دارد. این احترام به نوعی احترام به مردم در جهت ساماندهی اموری مربوط به سلامت جسم و روح آنان می شود و مهم است که چه کسانی پرچمدار این کار در کشور، دانشگاهها و سطوح مدیریت های میانی هستند .
دکتر هاشمی در ادامه گفت: بسیار خوشحالم که در اکثر دانشگاهها، معاونانی انتخاب شدند که انگیزه وافر داشته و با تجربه هستند و ارزش این کار را می دانند و در عین حال در مورد این نوع کارها در وهله اول شناخت و همیت و سپس روحیه تعامل و فرصت و فضا ایجاد کردن می باشد.
وی با اشاره به توفیقات نسبی حاصل شده در این حوزه اظهار داشت: این بخش از کار دارای راس قابل توجه و بدنه نحیف است زیرا قرار است که ما فرهنگ سازی کنیم و این امور را در همه سازمانها برده و از طریق سمن ها بتوانیم در جامعه گسترش دهیم . البته این کار کاملا وابسته به حوزه درمان و بهداشت است و معاونتهای مختلف درمان، آموزش ، بهداشت و غذا و دارو به حوزه معاونت اجتماعی کار سفارش دهند.
دکتر هاشمی خطاب به مدیران و فعالان حوزه اجتماعی شدن سلامت گفت: از این که کار را جدی شروع کردید صمیمانه سپاسگزارم و امیدوارم این جلسات و برنامه ریزی هایی که انجام می شود به خوبی دنبال شود و دولت نیز قدر این کار را بداند. اگر بخشهای مختلف دولت و سازمانها و وزارتخانه های مختلف درخصوص سلامت همکاری لازم را با ما نداشته باشند در این کار موفق نخواهیم بود. بالاخره امیدوارم در سازمان برنامه و بخشهای مختلفی که تصمیمات آنها در سطح کلان کشور اثرگذار است به حوزه اجتماعی شدن سلامت نیز توجه کافی شود.
وزیر بهداشت در خاتمه سخنان خود با اشاره به وجود قوانین بسیار زیاد درخصوص سلامت مردم از روسای سه دانشگاه قطب ۱۰کشوری به خاطر انتخاب معاونان اجتماعی شایسته و اهتمام ویژه به کارها در این حوزه تقدیر کرد و اظهار امیدواری کرد که این اجلاس نتایج خوب و مثمر ثمری را در برداشته باشد و با اشاره به ماموریت مشترک هر سه دانشگاه؛ از آنان خواست در این حوزه با یکدیگر هماهنگ باشند تا انشاءا... به توفیقات چشمگیری دست یابیم.
اهم اقدامات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی درحوزه اجتماعی شدن سلامت
در این اجلاس دکتر آقاجانی رییس دانشگاه ضمن بیان سخنانی به ارایه گزارشی اجمالی از اقدامات صورت گرفته در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در حوزه اجتماعی شدن سلامت پرداخت.
رییس دانشگاه با بیان این مطلب که دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی بزرگترین جمعیت تحت پوشش را با بیش از ۵میلیون و ۶۰۰ هزارنفر در کل کشورداراست و عهده دار ارایه خدمات سلامت به ساکنان ۹منطقه شهرداری از شهر تهران و ۸شهرستان تابعه است اظهار داشت: در استان و شهر تهران وضعیت کاملا ویژه ای وجود دارد. تفاوتهای بسیاری در حوزه سلامتی استان تهران در مقایسه با سایر شهرها وجود دارد و وضعیت ما از منظر اجتماعی شدن سلامت و مولفه های اجتماعی موثر در سلامت نیز در تهران با سایر شهرها متفاوت است.
سه دانشگاه علوم پزشکی پایتخت باید در نظام ارایه خدمات بهداشتی درمانی و حوزه اجتماعی بصورت یکپارچه عمل کنند
دکتر آقاجانی در ادامه سخنان خود به طور اجمالی به تبیین چالشها و فرصتهای موجود در حوزه های اجتماعی شهر تهران پرداخت و گفت: تراکم جمعیت در تهران بسیار بالاست و حاشیه نشینی یکی از بحثهای جدی است. در کشور بیشترین حاشیه نشینی را در شهر تهران داریم و به تبع آن آسیبهای اجتماعی و سلامتی که در بین این قشر بسیار جدی تر است.
وی در ادامه افزود: تنوع فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی در جامعه کار را پیچیده کرده است به گونه ای که شاید برخوردارترین و محرومترین مردم در این استان زندگی می کنند.یعنی در پایتخت بخشی از محرومترین مردم جامعه در کنار برخوردارترین مردم زندگی می کنند و این موضوع کار را در این حوزه سخت و پیچیده می کند.
دکتر آقاجانی با اشاره به اهمیت پایین بودن سرمایه اجتماعی در تهران؛ جلب اعتماد و شناسایی خیرین در تهران را در مقایسه با شهرستانها دشوار برشمرد و تاکید کرد که سه دانشگاه علوم پزشکی پایتخت باید در نظام ارایه خدمات بهداشتی درمانی و حوزه اجتماعی بصورت یکپارچه عمل کنند .
وی پراکندگی بالای مهاجران افغانی در شهرهای پیرامونی شرق و غرب استان تهران، بالا بودن آسیبهای اجتماعی در استان تهران بیش از سایر استانها، بالا بودن آمار طلاق و اعتیاد و سوء مصرف مواد، بالا بودن نرخ بیکاری، دوبرابر بودن نرخ کودکان کار در تهران نسبت به متوسط کشوری، مشکلات موجود با سازمانهای بیمه در رابطه با درمان معتادین ، هزینه های درمانی افراد فاقد هویت ، کودکان کار، مهاجرین افغانی، مشکلات سلامتی ناشی از آلودگی هوا و ترافیک در تهران، آبیاری زمینهای کشاورزی با فاضلاب را از دیگر چالشهای موجود دراین حوزه در شهر تهران برشمرد.
رییس دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: در شهرهای بزرگ خصوصا در پایتخت سطح توقع و انتظارات مردم از نظام سلامت بسیار بالاست و این موضوع کار را برای این حوزه دشوارتر می کند که پاسخگویی به این توقعات نیازمند مشارکت بیشتر خود مردم است.
دکتر آقاجانی با اشاره به فرصتهای موجود در این حوزه اظهار داشت: دولت یازدهم و دوازدهم با اجرای طرح تحول سلامت فرصت بزرگی را برای حوزه سلامت در راستای بهبود سلامت و افزایش میزان دسترسی مردم به خدمات سلامت ایجاد کرد. همچنین استقرار وزارتخانه ها و دستگاههای اجرایی و مراکز تصمیم گیری و سیاست گذاری در تهران، بالابودن نرخ سواد در تهران و وجود قطبهای اقتصادی و مراکز درآمدزا در تهران از جمله فرصت های بزرگ در این حوزه هستند.
رییس دانشگاه با بیان این مطلب که ما علاوه بر این که الگوی کشوری برای اجتماعی شدن سلامت و کنترل مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت و مشارکت افراد را پیگیری می کنیم ؛ یک نسخه ویژه برای تهران با این شرایط خاص لازم داریم.
کانونهای سلامت محله نقطه خوب تماس با مردم و یک فرصت بزرگ هستند
دکتر آقاجانی در ادامه با اشاره به جوان و تازه تاسیس بودن معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و روند تشکیل این معاونت به ارایه گزارشی از اقدامات و عملکرد این معاونت پرداخت و گفت: ضمن همکاری در اجرای مجمع سلامت استان تهران در اردیبهشت ماه ، در تمام ۸شهرستان تابعه دانشگاه( پیشوا، دماوند، فیروزکوه، ورامین، شمیرانات، پردیس، پاکدشت، قرچک) مجمع سلامت را برگزار کردیم.
وی کانونهای سلامت محله را نقطه خوبی برای تماس با مردم و یک فرصت بزرگ برشمرد که با مشارکت شهرداری ایجاد شده است و برگزاری جلسات توجیهی برای مدیران و روسای گروههای تخصصی معاونت بهداشت، روسای مراکز بهداشت و مدیران شبکه های بهداشت و درمان در راستای ایجاد کانونهای سلامت محلات، توانمندسازی کارشناسان آموزش و ارتقای سلامت و جلب مشارکت در زمینه ایجاد کانون سلامت محله ، عقد تفاهم نامه معاونت های بهداشت و اجتماعی دانشگاه با شهرداری تهران در جهت همکاری با ۱۴۰کانون سلامت مستقر در سرای محلات مناطق تحت پوشش در شهر تهران، ایجاد ۴کانون سلامت محله در شهرستان های ورامین، فیروزکوه، پیشوا و شمیرانات را برخی از اقدامات صورت گرفته در این خصوص عنوان کرد.
دکتر آقاجانی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه مشارکتهای مردمی به اهدای زمین در ورامین، اهدای بنا به منظور احداث مرکز خدمات جامع سلامت خیر آباد ورامین، بازسازی مرکز امام سجاد ورامین، ساخت مرکز خدمات جامع سلامت علی ابن موسی الرضا (ع) خاتون آباد پاکدشت، احداث خانه بهداشت توچال در پاکدشت، بازسازی مراکز خدمات جامع سلامت غیاثی، تقوی و افسریه، بازسازی مرکز خدمات جامع سلامت صبارو، واگذاری زمین در قرچک، ساخت مرکز خدمات جامع سلامت روستایی زرین دشت، اهدای زمین جهت احداث خانه بهداشت در جاجرود، واگذاری یک قطعه زمین برای درمانگاه در منطقه شوش، ساخت بخش فوق تخصصی ریه در بیمارستان کودکان مفید و اهدای تجهیزات تخصصی کلینیکی، تشخیصی و آزمایشگاهی، مشارکت در تعمیرات و بازسازی و بهسازی مراکز بهداشتی درمانی، تامین سبد غذایی برای بیماران نیازمند پس از ترخیص، تامین مکمل های دارویی اشاره کرد.
رییس دانشگاه با اشاره به میزان کمک های خیرین در حوزه بهداشت و درمان خاطرنشان کرد: احداث خوابگاه بسیار بزرگی با ۱۷۰۰۰مترمربع زیربنا را با کمک خیرین آغاز کرده ایم که تاکنون ۱۵درصد پیشرفت داشته است و انشاءا... با کمک خیرین آن را به اتمام خواهیم رساند.
دکتر آقاجانی با اشاره به موسسات خیریه بیمارستانی و انجمن های حمایت از بیماران و بیمارستان اظهار داشت: شش بیمارستان خیریه الغدیر، دکتر سپیر، سوم شعبان تهران، سید الشهدا، فاطمه الزهرا دماوند و محک تحت پوشش این دانشگاه قرار دارد. همچنین موسسات خیریه بیمارستانی نظیر امام خمینی فیروزکوه،مسیح دانشوری، شهدای تجریش، شهید مدرس، مفتح ورامین در این دانشگاه ثبت شده و بیمارستان های مهدیه، لقمان و شهدای پاکدشت نیز در حال گذراندن مراحل ثبت موسسه خیریه هستند.
وی افزود: درخصوص انجمن های حمایت از بیماران و بیمارستان نیز جلسات توجیهی را با حضور مسئولین معاونت های درمان، اجتماعی و روسا و مدیران بیمارستان های دانشگاهی جهت ایجاد انجمن های حمایت از بیماران و بیمارستان برگزار کردیم و برای ایجاد انجمن های حمایت از بیماران و بیمارستان ها در سایر بیمارستان های دانشگاهی با توجه به دستورالعمل وزارتی نیز اقدام کردیم.
دکتر آقاجانی برگزاری اردوهای جهادی ارایه خدمات سلامت در مناطق محروم، ارایه خدمات سیار دندانپزشکی در نقاط دورافتاده و اجرای طرح نذر سلامت و ارایه خدمات سلامت در بقاع متبرکه در دهه اول محرم را از سایر تلاشهای انجام شده در این حوزه برشمرد.
تقدیر از خیرین سلامت برای گسترش این فرهنگ و برگزاری دوره های آموزشی جهت توانمند سازی کارشناسان و اعضای سازمان های مردم نهاد در شبکه ها و مراکز بهداشت، تدوین پروپوزال برنامه جامع سلامت استان، همکاری با سازمان های مرتبط در استان برای کاهش آسیب های اجتماعی بر اساس تقسیم کار کشوری ،مشارکت در پویش ملی مبارزه با سرطان پستان با همکاری معاونت بهداشت، مرکز تحقیقات سرطان، فرمانداری شمیرانات و شبکه بهداشت و درمان شمیرانات، تعامل نزدیک و موثر معاونت اجتماعی دانشگاه با معاونت های بهداشت و درمان، عقد تفاهم نامه با معاونت بهداشت در زمینه همکاری مشترک در اجتماعی شدن نظام سلامت و اقدام در جهت تشکیل انجمن دوست داران دانشگاه(اعضای هیات علمی دانشگاه، خیرین و ...) را از دیگر اقدامات انجام شده در راستای اجتماعی شدن سلامت در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی عنوان کرد.
دکتر آقاجانی در خاتمه سخنان خود اظهار امیدواری کرد که انشاءا... این دانشگاهها با همکاری و تعامل بیشتر بتوانند گام موثری برای اجتماعی شدن سلامت و جلب مشارکت بردارند.
گفتنی است در بخش دیگری از این نشست دکتر ایازی معاون اجتماعی وزارت بهداشت به ارایه گزارشی درخصوص موضوع اجتماعی شدن سلامت پرداخت و روسای دو دانشگاه دیگر نیز به ارایه گزارش فعالیتهای خود در این خصوص پرداختند. همچنین در بخشی دیگر از این نشست از کتاب گزارش اجلاس های اجتماعی شدن سلامت با حضور وزیر بهداشت رونمایی شد.
منبع: سایت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی