واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریها شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه
برگزاری کلاس آموزشی آنفولانزا در فیروزکوه
به همت کارشناسان واحد مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت و درمان فیروزکوه کلاس اموزشی برای مربیان بهداشتی اداره آموزش و پرورش این شهرستان در سالن کنفرانس اداره مذکور در تاریخ 22/9/94 برگزار گردید.
.jpg)
به همت کارشناسان واحد مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت و درمان فیروزکوه کلاس اموزشی برای مربیان بهداشتی اداره آموزش و پرورش این شهرستان در سالن کنفرانس اداره مذکور در تاریخ 22/9/94 برگزار گردید.
در این برنامه آموزشی کارشناس واحد بیماریها مطالبی در رابطه با بیماری، علائم، راههای کنترل و پیشگیری از آنفولانزا عنوان کردند. و در پایان برنامه به سوالات شرکت کنندگان پاسخ داده شد.
سراج کارشناس واحد مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت و درمان فیروزکوه گفت آنفولانزا شایعترین سرماخوردگی است که شیوع ویروس آن از اول فصل پاییز آغاز و تا اواخر اردیبهشت ماه ادامه دارد. آنفولانزا به صورت بیماری واگیردار گریبانگیر همه گروه های سنی میشود. تب و لرز ، سردرد ، دردهای عضلانی و استخوانی از جمله کمردرد، ضعف، خستگی و کوفتگی، سرفههای خشک (بعضا ممکن است با خلط همراه باشد)، گلودرد، خشونت صدا و آبریزش بینی، از علایم شایع بیماری هستند. سراج ادامه داد عفونتهای باکتریایی از جمله برونشیتیاذاتالریهاز عوارض احتمالی بیماری است. این عفونتها ممکن است خصوصاً در افرادی که بیماری مزمن دارند یا افراد بالای 65 سال، خطرناک باشند.
مدرس این کارگاه همچنین تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی را این طور بیان کرد سرماخوردگی و آنفولانزا علایم مشابهی دارند با این تفاوت که سرماخوردگی معمولا خفیفتر است و ممکن است بدون تب و یا با تب پایین باشد اما آنفولانزا بطورناگهانی شروع میشود و با تب بالا همراه است. همچنین مدت زمان بیشتری طول میکشد تا آنفولانزا بهبود یابد اما این مدت در سرماخوردگی کوتاهتر است.
کارشناس واحد مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت فیروزکوه اظهار داشت بیش از ۱۰۰ نوع ویروس مختلف میتوانند سرماخوردگی ایجاد کنند. اما ویروسهایی که باعث آنفولانزا میشوند زیاد نیستند به همین دلیل واکسن هایی تهیه شود که به پیشگیری از آنفولانزا کمک میکنند. اما در مورد سرماخوردگی ساختن واکسن به دلیل تعداد زیاد ویروسها میسر نیست.
وی خاطرنشان کرد استرس، خستگی شدید، تغذیه نامناسب، وجود بیماری اخیر که موجب کاهش مقاومت بدن شده باشد، بیماری مزمن، خصوصاً بیماری مزمن قلبی یا ریوی، حاملگی (سه ماه سوم)، افرادی که در یک محیط نیمه بسته زندگی میکنند، سرکوب ایمنی ناشی از دارو یا بیماری و مکانهای شلوغ به هنگام بروز همهگیری از عوامل افزایش دهنده خطر هستند.
سراج ضمن گفتن اینکه ویروس به راحتی انتقال می یابد، توصیه کرد که در معرض عطسه یا سرفه، تماس نزدیک، نظیر دست دادن و روبوسی فرد بیمار، خودداری نمایید.
وی گفت در صورت علائمی نظیر افزایش تب یا سرفه، وجود خون در خلط، گوش درد،تنگی نفسیا درد قفسه سینه، ترشحات غلیظ از بینی، سینوسها یا گوشها، درد سینوس، درد شدید در صورت یا پیشانی، درد یا سفتی گردن، سرماخوردگی که بیش از ۱۰ روز طول کشیده است، تنفس کوتاه، خشونت صدا، سوزش گلو یا سرفه مداوم، خسخس سینه به هنگام درمان رخ دهند، برای درمان کامل و درست باید حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا این علائم نشاندهنده عفونت شدید و عارضهدار شدن سرماخوردگی میباشند.
سراج در خصوص بهبودی آنفولانزا گفت بهبود خود به خودی در عرض 10-7 روز در صورتی که هیچ عارضهای رخ ندهد. اگر عارضهای رخ دهد، درمان باآنتیبیوتیکمعمولاً ضروری است، و بهبود ممکن است 6-3 هفته به درازا انجامد. مصرف دارو حتما باید با صلاحدید و تجویز پزشک انجام شود.
کارشناس مبارزه با بیماریها اقدامات درمانی اولیه آنفولانزا را اینطور بیان کرد؛ استراحت در منزل بویژه در هنگام تب، بهترین درمان برای آنفولانزا استراحت است. استراحت کمک میکند تا بدن با ویروس به خوبی مبارزه کند.
استفاده از مایعات فروان مانند آب، آب میوه و سوپ رقیق.
غرغره آب یا آب نمک ولرم چند بار در روز باعث میشود سوزش گلو بهبود یابد.
خودداری از استمعال دخانیات، سیگار و الکل.
استفاده از قطرههای بینی حاوی آب و نمک برای تخفیف گرفتگی بینی، موثر است. قطرههای بینی که حاوی آب و نمک (سرم فیزیولوژی) هستند به کاهش ترشحات بینی و مرطوب شدن پوست داخل بینی کمک میکنند.
برای افزایش رطوبت هوا از یک دستگاه بخوراستفاده نمایید. رطوبت کمک میکند تا ترشحات ریه رقیق و بنابراین راحتتر تخلیه شوند. دستگاه را روزانه تمیز کنید.
برای جلوگیری از سرایت بیماری به دیگران، دستان خود را مرتباً بشویید، خصوصاً پس از فین کردن یا پیش از دست زدن به غذا یا مواد غذایی.
روی عضلاتی که دچار درد هستند کمپرس گرم یا صفحه گرم کننده بگذارید.
و اما رژیم غذاییکه سراج در این خصوص بیان می کند به این صورت است؛
معمولاً اشتها به هنگام آنفولانزا کم میشود. شاید در ابتدا فقط اشتها به مایعات داشته باشید، سپس پس از مدتی به وعدههای غذایی کوچک حاوی مواد نشاستهای بدون ادویه (نان سوخاری، برنج، پوره، غلات پخته شده، سیبزمینی پخته) اشتها پیدا کنید.
روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید (خصوصاً اگر تبتان بالا باشد). نوشیدن مایعات بیشتر مثل آب میوه، چای و نوشیدنیهای غیر گازدار نیز به رقیق شدن ترشحات کمک میکنند.
استفاده از مواد غذایی حاوی ویتامینC در کاهش طول مدت بیماری موثر است.
از مصرف غذاهای چرب، سرخ کرده و ادویهدار بپرهیزید.