روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه
پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید(IDD)
میزان ید مواد غذایی معمولا کم است . بیشترین میزان ید در ماهی و به میزان کمتر در شیر ، تخم مرغ و گوشت وجود دارد .
میزان ید مواد غذایی معمولا کم است . بیشترین میزان ید در ماهی و به میزان کمتر در شیر ، تخم مرغ و گوشت وجود دارد . به دلیل میزان کم ید در این مواد غذایی ، ید مورد نیاز به نمک خوراکی اضافه شده است . تبلیغات ناآگاهانه و وسیع در خصوص داشتن خواص درمانی و عدم تاثیر مصرف در بیماری های فشار خون بالا ، بیماران قلبی ، دیابتی و زنان باردار درباره نمک های طبیعی غیرمنطقی و غیر علمی بوده به عنوان یک تهدید جدی به شمار می رود .همچنین مصرف نمک های غیر ید دار و غیر تصفیه که فاقد پروانه ساخت از وزارت بهداشت می باشند باعث بازگشت عوارض جبران ناپذیر کمبود ید می شود .
اختلالات ناشی از کمبود ید در بدن :
- گواتر
- اختلال در تکلم
- اختلال در ایستادن ، راه رفتن و رشد جسمی
- اختلالات روانی
- کاهش ضریب هوشی
- کاهش رشد قد در کودکی و نوجوانی
- کاهش رشد مغزی و جسمی در جنین
- ناهنجاری مادرزادی
- عقب ماندگی رشد مغزی در نوزادان
- افزایش مرگ و میر دوره ی نوزادی
- سقط جنین و مرده زایی در زنان باردار
توصیه ها :
- مصرف نمک به مقدار کم و آن هم از نوع نمک های یددار تصفیه شده
- نمک های ید دار نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید و رطوبت قرار گیرد .
- نگهداری نمک در ظروف سر بسته و مات از جنس پلاستیک ، سفال ، چوب و یا شیشه ای رنگی
- اضافه کردن نمک در آخرین مراحل پخت به غذا به منظور حفظ ید نمک